» back to normal layout

HS Open -opintosuoritus

HS Open -tapahtumat ovat Helsingin Sanomien ja Aalto-yliopiston yhteistyössä järjestämiä avoimen datan yhteisöllisiä kehityspäiviä, joista Aalto-yliopiston opiskelijoilla on mahdollisuus saada 2 opintopistettä.

Seuraava HS Open: maanantaina 21.5.
Lisätietoja tapahtumasta HS Next -blogissa

Vaatimukset

Saadaksesi opintosuoritusmerkinnän, sinun tulee:

  1. olla Aalto-yliopiston opiskelija eli sinulla on opiskelijanumero,
  2. palauttaa kahden viikon sisällä tapahtumasta prototyyppi tai demonstraatio sekä
  3. palauttaa samalla lyhyt kirjallinen kuvaus työstä tällä sivulla annettujen ohjeiden mukaisesti.

Prototyyppi/demonstraatio voi olla esimerkiksi:

Suoritukseen liittyviä käytäntöjä:

Oppimistavoitteet:

Kirjallisen kuvauksen ohjeet

Kirjallisen kuvauksen yleisohjeet:

Kirjallisen kuvauksen sisällysluettelo (käytä seuraavia otsikoita mieluiten sellaisinaan):

  1. Työn nimi: Muutaman sanan pituinen iskevä nimi.
  2. Työn osoite: Verkko-osoite (URL), josta työ on saatavilla.
  3. Sinun nimesi ja halutessasi esim. organisaatio ja sähköpostiosoite.
  4. Mikrokuvaus: Maks. 140 merkin kuvaus työn ideasta.
  5. Ongelma: Minkä yhteiskunnallisen, liiketoiminnallisen, teknisen tms ongelman työsi ratkaisee. Pyri ajattelemaan laaja-alaisesti työsi merkitystä. Maks. 1500 merkkiä.
  6. Käyttäjä(t): Ketkä ovat työsi "loppukäyttäjiä" eli ketä ajatellen olet tehnyt esim. käyttöliittymä ja/tai visualisointiratkaisut? Maks. 1500 merkkiä.
  7. Muut sidosryhmät: Keihin muihin työsi vaikuttaa, esimerkiksi kenelle myisit ideasi? Kenelle työsi voi aiheuttaa päänvaivaa? Maks. 1500 merkkiä.
  8. Käyttötapaus: Kuvaile lyhyesti ja ytimekkäästi tärkein esimerkkitapaus siitä, miten Kalle tai Liisa hyötyvät työstäsi. Maks. 1500 merkkiä.
  9. Tieto: Kuvaile tietoa ja tietolähteitä, joihin työsi perustuu. Mikäli tieto ei ollut suoraan käyttökelpoisessa muodossa, kuvaile pääpiirteittäin miten tietoa on ollut tarpeen muokata (esim. yhdistää eri lähteistä tai tiedon ongelmien poistaminen), jotta se olisi haluamassasi muodossa. Maks. 1500 merkkiä. Suositus: visualisoi prosessi kuvana.
  10. Visualisointi: Kuvaile miksi päädyit nykyiseen tapaan esittää tietoa käyttäjälle (käyttöliittymäratkaisut ja/tai datan visualisointiratkaisut). Maks. 1500 merkkiä.
  11. Teknologia: Kuvaile teknologinen toimintaperiaate (jos kyse on sovelluksesta) tai menetelmät joilla työ luotiin (visualisoinnit joissa ei ole teknologista ulottuvuutta). Maks. 1500 merkkiä.
  12. Liiketoiminta: Kuvaile liiketoiminnan näkökulmasta työsi vahvuuksia ja heikkouksia. Kerro mitä mahdollisuuksia ja uhkia työsi aikaansaa nimeämällesi yritykselle tai vaikkapa tietylle toimialalle. Maks. 1500 merkkiä.
  13. Testausohje: Jos työsi on interaktiivinen (tai mockup interaktiivisesta sovelluksesta), kerro miten sovellusta kannattaa kokeilla työtäsi arvioitaessa, maksimaalisen elämyksen saamiseksi. Maks. 1500 merkkiä.
  14. Kirjallisuuskatsaus: Kuvaile lyhyesti 2-4 työhösi liittyvää akateemista tutkimusartikkelia, ei-akateemista asiantuntijakommenttia (esim. blogipostaus) ja/tai olemassa olevaa (kaupallista tai muuta) palvelua. Kerro miten sinun työsi poikkeaa näistä. Maks. 1500 merkkiä + lähdeviitteet mahd. tarkasti (URL, jos on).
  15. Johtopäätökset: Mitä johtopäätöksiä työn ja dokumentaation pohjalta voidaan tehdä, esim. suhteuttaen ongelmaan. Maks. 1500 merkkiä.

Mikäli jokin näkökulma ei ole relevantti työhösi liittyen, perustele näkökulman epärelevanttius vakuuttavasti ao. kohdassa.

Työn palautus

Lähetä työsi sähköpostitse osoitteeseen:

Viestissä tulee olla seuraavat tiedot:

Mikäli työsi ei ole verkossa, lisää liitteeksi työsi ja dokumentaatio (yhdessä tai kahdessa PDF-tiedostossa).

Muista lähettää työsi määräaikaan mennessä: kahden viikon sisällä HS Open -tapahtumasta.

Arvosteluperiaatteet

Työtä ja dokumentaatiota arvioidaan seuraavien näkökulmien kautta, joista lopuksi lasketaan keskiarvo:

Yksittäisten kohtien pisteytys tapahtuu työtä ja kirjallista kuvausta tarkastelemalla kustakin näkökulmasta sekä suhteuttaen keskimääräiseen suoritukseen. Katso pisteytystaulukko alla.

Lopullinen arvosana muodostuu em. näkökulmien pisteiden keskiarvosta. Suoritukseksi tulee hylätty (0) mikäli yhdestäkin em. arvostelunäkökulmasta annetaan pisteeksi 0.

p. arvosana ko. kohdasta tyypilliset piirteet
0hylätty Työstä ja kirjallisesta kuvauksesta ei pysty arvioimaan laisinkaan ao. näkökulmaa.
1välttävä Rimaa hipoen mennään. Idea on erityisen epäselvä, dokumentaatiossa paljon puutteita. Siinä määrin kuitenkin on punaista lankaa, että ei ole hylätty.
2tyydyttävä Perustasoa heikkotasoisempi työ. Idea on osittain epäselvä, dokumentaatiossa puutteita.
3hyvä Hyvä perustaso. Työssä on selkeä idea ja dokumentaatio on tehty ohjeiden mukaisesti.
4kiitettävä Verrattuna hyvään perustasoon: idea on selkeä, dokumentoitu hyvin, työssä on innovatiivisuutta ja luovuutta. Pieniä heikkouksia löytyy, joita ei ole huomioitu työssä tai dokumentaatiossa.
5erinomainen++ Verrattuna hyvään perustasoon: erityisiä ansioita on runsaasti, mahdolliset heikkoudet on yksilöity ja huomioitu työssä ja/tai dokumentaatiossa.

Yhteystiedot

Kysymyksiin ja kurssin järjestelyistä ja arvostelusta vastaa FM Osma Suominen, etunimi.sukunimi@aalto.fi.

Esimerkkejä

Aiemmilla kerroilla palautettuja töitä (HUOM! Sisällysluettelot ja arvosteluperiaatteet ym ovat sen jälkeen muuttuneet/tarkentuneet, joten älä ota liikaa mallia vaan toimi yllä olevien ohjeiden mukaisesti):

Aiemmat HS Openit

Edelliset HS Openit: katso tuotoksia HS Next -blogissa.

Kiitokset

Kirjallisen kuvauksen sisällysluettelossa on sovellettu Apps4Finland-kilpailun käytäntöjä.

Kiitos Helsingin Sanomien kulttuuritoimitukselle hedelmällisestä yhteistyöstä.

/var/www/html/include/secoweb/utils.php; Sat, 04 May 2024 10:51:06 +0000